سرمایهگذاری در مسکن یکی از معمولترین روشهای سرمایهگذاری است. به جهت اطمینان کامل و صددرصدی کاربران به رشد قیمت مسکن در درازمدت این روش سرمایهگذاری تبدیل به روشی امن برای حفظ ارزش سرمایههای مردم شده و ازاینرو هر فردی بسته به میزان توانایی مالی خود سرمایههای انباشته خود را تبدیل به مسکن مینماید. بازار مسکن نیز در سالهای گذشته اثبات کرده است که قدرت مدیریت سرمایهها را نسبت به نرخ تورم دارا است. درنتیجه این بازار را میتوان یکی از بازارهای اصلی تورم شکن در ایران دانست. با توجه به حساسیتهای بالای این بازار و افول و صعودهایی که در آن شاهد هستیم بر آن شدیم تا تحلیلی جامع و کامل را از روند حرکتی قیمت در این بازار معرفی نماییم. استفاده از این روند حرکت قیمت مسکن میتواند در انتخاب زمان مناسب برای ورود به آن تأثیر بسزایی داشته باشد. از این رو آموزهها و آمارهایی که در ادامه با هم مرور خواهیم نمود، میتواند برای کاهش میزان ریسک سرمایهگذاری در مسکن به کار آید.
ابعاد سرمایهگذاری در بازار مسکن
سرمایهگذاری در مسکن ابعاد مختلفی دارا میباشد. اشتباهات رایجی هم در این روش سرمایهگذاری در میان کاربران وجود دارد. شناخت مفاهیم سرمایهگذاری در مسکن برای کاربران امروز کاملاً ضروری است. اشتباه در ورود به این بازار هم سرمایههای شما را به خطر انداخته و هم ارزش آنها را نسبت به تورم و سایر پارامترها از بین میبرد. سرمایهگذاری در خانه بهصورت کلی در روشهای زیر انجام میپذیرد:
خریدوفروش مسکن برای نرخ رشد محدود در کوتاهمدت
خرید املاک قدیمی و بازسازی آنها که منجر به ایجاد ارزشافزوده در آنها میشود
خرید مسکن برای بازههای زمانی طولانیمدت برای حفظ ارزش پول و کسب سود
خرید خانههای کلنگی برای ساختوساز
مشارکت در ساخت مسکن
ساختوساز
سرمایهگذاری در بخش اجاره مسکن
هرکدام از موارد بالا در سرمایهگذاری در مسکن اصول مربوط به خود را داشته و نیاز به آموزشهای مربوط به خود را نیز دارد. ازاینرو قبل از اینکه وارد بازار مسکن شوید بایستی مسیر خود را در این بازار مشخص نمایید. این تعیین مسیر در درجه اول ریسک را کاهش خواهد داد و در درجه دوم انرژی لازم برای سرمایهگذاری در این بازار را برای شما به وجود خواهد آورد. این هدفبندی فارغ از نوسانات قیمتی مسکن در بازههای زمانی مختلف، میتواند برای شما سودآوری به ارمغان بیاورد. اینکه کدام روش سرمایهگذاری در بازار مسکن برای شما مناسب است بهصورت مستقیم بسته به شرایط خود فرد نیز دارد. سرمایه در دسترس، تخصصهای موجود، نیازمندی به سرمایه و برخی موارد دیگر میتواند در هدفگذاری شما در ورود به بازار مسکن تأثیر داشته باشد.
ویژگیهای بازار مسکن چیست؟
بازار مسکن نسبت سایر بازارهای مالی و سرمایهگذاری ثبات بیشتری داشته و حرکت قیمت در آن تحت تأثیر پارامترهای مختلف در طول زمان ایجاد میشود. روند حرکت قیمت مسکن در ایران این تصور را در ذهن کاربران ایرانی ایجاد کرده است که سرمایهگذاری در این بازار بههیچوجه درگیر ضرر نشده و همیشه در طول زمان میتواند برای کاربر سودآوری به دنبال داشته باشد. ثبات و سودآوری مطمئن ازجمله ویژگیهای اصلی بازار مسکن هستند که دلیل اصلی جذابیت این بازار برای کاربران حرفهای و معمولی میباشند. در طول ۴۰ سال گذشته هرچند در بازههای زمانی بسیار کوتاه مانند برههای زمان در طول ۸ سال جنگ تحمیلی، نوسان منفی قیمت را نیز در این بازار شاهد بودهایم، اما در بقیه اوقات نوسان قیمت این بازار روند صعودی داشته و مثبت بوده است. یکی دیگر از ویژگیهای بارز بازار مسکن در ملموس بودن این دارایی و حذف ریسکهای امنیتی آن است. برخلاف بازارهای مالی مانند سهام و یا حتی سرمایهگذاری در سکه یا ارز، دارایی مسکن دستخوش دزدی نشده و محدودیتهای قانونی این بازارها را نیز ندارد. ازاینرو کاربرانی که با سایر روشهای سرمایهگذاری مانند بازار بورس آشنایی ندارند، در قدم اول وارد بازار مسکن میشوند.
مزایا و معایب بازار مسکن
برای ورود به بازار مسکن نیاز به ارزیابی مزایا و معایب این بازار نیز خواهید داشت که در ادامه مفصل آنها را توضیح میدهیم.
مزایای سرمایهگذاری در مسکن
بازار مسکن یکی از کم ریسکترین بازارهای سرمایهگذاری در ایران است. آمارهای ۴۰ سال گذشته این بازار نشان میدهد که قیمت در مسکن دائماً در بازههای زمانی مشخص در حال رشد بوده و روند صعودی به خود گرفته است. ازاینرو این بازار را میتوان یکی از کم ریسکترین بازارهای سرمایهگذاری قلمداد نمود.
- عدم تأثیر ریسکهای سیستماتیک و غیر سیستماتیک در این بازار
احتمالاً درباره نوسانات قیمت بازار سکه به دلیل فعالیتهای سیاسی و جنگطلبانه برخی کشورها شنیدهاید. یا تنشهای سیاسی حاکم بر منطقه معمولاً بهصورت مستقیم بر بازارهای مالی تأثیری زودهنگام میگذارند. بازارهایی مانند بازار بورس، سکه، دلار، طلا و حتی در سالهای اخیر بازار آهن و خودرو نیز تحت تأثیر این ریسکهای سیستماتیک و غیر سیستماتیک دستخوش نوسان شدید میشوند. این ریسک برای سرمایهگذاری در مسکن وجود ندارد.
- تنوع بالا در روشهای کسب سود در بازار مسکن
برخلاف سایر بازارهای مالی که کسب سود در آنها تنها از روش افزایش قیمت در طول زمان امکانپذیر است، کسب سود در بازار مسکن ابعاد دیگری نیز مانند اجارهبها، بازسازی، ساختوساز را نیز به خود میگیرد.
- خدمترسانی به سایر شهروندان
یکی دیگر از مزایای سرمایهگذاری در مسکن خدمترسانی به شهروندان از طرق مختلف است. ساخت خانه برای آنها و بازسازی خانههای قدیمی ازجمله این موارد میباشند.
- بازدهی مناسب
- نبود خطر از بین رفتن دارایی بر اثر سرقت
معایب بازار مسکن
- نقد شوندگی بسیار پایین بازار
بازار مسکن یکی از کمترین نقد شوندگیها را در میان انواع بازارهای مالی و سرمایهگذاری به خود اختصاص داده است. گاهاً فروش یک خانه و تبدیل آن به سرمایه نقدی میتواند ماهها به طول انجامد. البته این بازه زمانی زیاد به معنی ریسک کم شدن ارزش سرمایه نخواهد بود.
- نیاز به سرمایههای زیاد برای ورود
بازار مسکن از نظر میزان سرمایه مورد نیاز معمولاً صدرنشین سایر بازارهای رایج برای سرمایهگذاری است. برای ورود به این بازار نیاز به سرمایههای بیش از ۵۰۰ میلیون تومان در حال حاضر خواهید داشت.
- نیاز به صرف وقت و انرژی
- طولانیمدت بودن زمان سرمایهگذاری
مقایسه بازار مسکن با سایر بازارها
برای مقایسه باز مسکن با سایر بازارها نیاز به آشنایی با چند پارامتر مهم خواهید داشت.
- ریسکپذیری:
میزان ریسک متحمل شده کاربر در بازار در تمامی ابعاد اعم از کاهش قیمتها، ریسک سرقت، ریسک افت شدید قیمت و …
- نقد شوندگی:
نقد شوندگی اصطلاحی است که به زمان لازم برای نقد شدن کامل در بازار مربوط است. برای مثال زمان لازم برای خرید یک سهم در بازار بورس در چند دقیقه و در بازار مسکن میتواند تا چند ماه باشد.
- بازدهی:
نرخ رشد سرمایه در بازار را در یک بازه زمانی معقول نشان میدهد. این پارامتر تفاوتی میان دورههای کوتاهمدت و بلندمدت سرمایهگذاری قائل نشده و بازدهی کلی بازار را میسنجد.
- مقدار سرمایه مورد نیاز:
برای ورود به هر بازاری حداقل سرمایهای نیاز خواهید داشت.
- فاکتور زمان:
به حداقل زمان سوددهی معمول در بازارهای سرمایه اختصاص میباشد.
در ادامه قصد داریم تا بازار مسکن را با استفاده از این فاکتورها با سایر بازارهای سرمایه معمول مقایسه نماییم. معیار سنجش ما در این مقایسه اعداد ۱ تا ۵ میباشند. عدد ۵ به معنی بالاترین حد و عدد ۱ نیز پایینترین حد را نشان میدهد.
سرمایهگذاری در مسکن
شما میتوانید با مقایسه این جدول با شخصیت رفتاری خود در سرمایهگذاری برای ورود به این بازارهای مختلف اقدام نمایید. این جدول بهوضوح نشان میدهد که چه انتظاراتی میتوانید از بازار مسکن داشته باشید. کمترین میزان ریسک، بازدهی متوسط نسبت به سار بازارها، طولانیترین بازه زمانی لازم برای سرمایهگذاری، کمترین میزان نقد شوندگی و بالاترین سرمایه اولیه لازم از ویژگیهای سرمایهگذاری در مسکن نسبت به سایر بازارهای مالی میباشد.
چرا باید به سرمایهگذاری در بازار مسکن فکر کنیم؟
سرمایهگذاری در مسکن جذابیتهای خاص خود را دارد. با همه مزیتها و معایب این بازار توصیه داریم که حتماً بخشی از سرمایه خود را به این بازار اختصاص دهید. بازار مسکن به دلیل ثبات قیمتی که دارد میتواند بهعنوان بازاری برای سرمایهگذاری کم ریسک و حتی بدون ریسک تبدیل شود. ازاینرو مازاد سرمایههای خود را در سایر بازارهای مالی میمیتوانید به بازار مسکن اختصاص دهید. با توجه به دورهای بودن افزایش قیمتها در این بازار سرمایهگذاری در آن میتواند شما را نیز در این سودها شریک نماید. داشتن یک سبد سهام کامل همیشه نتیجه بهتری نسبت به تک سهمی بودن دارد.
عوامل مؤثر بر نوسان قیمت مسکن
عوامل زیادی هستند که روی قیمت مسکن تأثیر دارند. اما نکته مهم درباره این عوامل تأثیرگذاری پلهای آنها میباشد. درواقع بازار مسکن در مقایسه با سایر بازارهای سرمایه کمی دیرتر تحت تأثیر عوامل مختلف قرارگرفته و رشد مینماید. مهمترین عوامل مؤثر بر نوسان قیمت مسکن به شرح زیر میباشند:
- قیمت ارز در داخل کشور
نوسان قیمت ارز در کشور بیشترین تأثیر را روی قیمت مسکن خواهد داشت.
- قیمت طلا
افزایش قیمت طلا نیز تأثیر مثبتی روی افزایش قیمت مسکن خواهد گذاشت.
- میزان عرضه و تقاضا
بر اساس جغرافیای منطقه میزان عرضه و تقاضا نیز مانند سایر بازارهای مالی روی نوسان قیمت مسکن تأثیرگذار میباشد.
ریسک بازار مسکن چقدر است؟
ریسکهای سرمایهگذاری در مسکن به چند دسته تقسیم میشوند که کاربران باید با هرکدام از این ریسکها آشنا بوده و بهموقع برای حذف آنها اقدام نماید. آگاهی از ماهیت این ریسکها میتواند بالاترین بازدهی را در سرمایهگذاری در مسکن برای شما به ارمغان بیاورد. اصلیترین موارد ریسکزا در بازار مسکن عبارتاند از:
- ریسکهای قراردادی خرید خانه
این بخش از ریسک مربوط به قراردادهای معاملات مسکن و خطرات ناشی از کلاهبرداریهای مربوط به آن است. با توجه به حقوقی بودن این قراردادها این ریسک برای کاربران وجود دارد که با دامهای برخی از افراد سودجو روبرو شوند. برای مثال خریدوفروش ملکهای با سند ریشهدار یکی از خطراتی است که ممکن است با بیاطلاعی کاربر با آن موجه شوند.
- عدم داشتن اطلاعات کافی
سرمایهگذاری در مسکن برخلاف سایر بازارها نیاز به یک تحقیق گسترده و جامع درباره موقعیت مکانی و قیمتهای منطقه است. در صورت نداشتن اطلاعات کافی دراینباره ممکن است قیمت چند برابری برای ک ملک بپردازید و یا نقاط ضعیف شهر را برای این سرمایهگذاری انتخاب کرده باشید.
- ریسکهای غیر سیستماتیک
برخی ریسکهای غیر سیستماتیک نیز وجود دارند که میتوانند در قیمت مسکن تأثیر گذاشته و بازار مسکن را با اختلال و درنتیجه رکود مواجه کنند. مواردی مانند زلزله، رانش زمین در یک منطقه و بیماریهای اپیدمی مانند کرونا میتوانند چنین ریسکهای را برای این بازار ایجاد کنند.
- رکود بازار
حرکت قیمتی مسکن در ایران تحت تأثیر عوامل مختلف در دورههای مشخص که ۴ ساله میباشد، نوسان مینماید. پیدا کردن زمان مناسب و دقیق در این دوره برای خرید میتواند اهمیت فوقالعاده زیادی داشته باشد. خرید در شروع این دوره ۴ ساله میتواند خواب سرمایه طولانیمدتی را برای کاربران به دنبال داشته باشد.
- سیاستگذاریهای دولتی
یکی دیگر از عوامل مؤثر در نوسان قیمت مسکن سیاستهای دولت سات. پروژههای مانند مسکن مهر، اعطای وامهای با دوره بازگشت طولانیمدت به خریداران، اخذ مالیات برای خانههای خالی و سیاستهایی ازایندست میتواند باعث رونق و یا رکود قیمت مسکن در یک منطقه باشد.
چه روشهای کمککنندهای برای خرید مسکن در ایران وجود دارد؟
برای خرید مسکن در ایران میتوانید از برخی تسهیلاتی که دولت برای کاربران تهیه نموده است و بهره ببرید. مشخصترین تسهیلات خرید مسکن، وامهای بانکی هستند که با سود برابر با نرخ تورم در اختیار اشخاص قرار میگیرند. یکی دیگر از این روشها پیشخرید خانههای در حال ساخت میباشد. مشارکت در ساخت نیز یکی دیگر از روشهای مورد استفاده کاربران برای تسهیل خرید مسکن میباشد.
اصول سرمایهگذاری در بازار مسکن
رعایت برخی اصول و تکنیکهای سرمایهگذاری در مسکن میتواند شرایط بهترین را برای کاربران رقم بزند. برخی از این اصول عبارتند از:
۱- تحلیل
قدم اول در سرمایهگذاری در مسکن تحلیل زمانی این قیمت است. اینکه قیمت مسکن در حال حاضر در چه وضعیتی قرار دارد و با شروع جهشهای دورهای خود چقدر فاصله دارد، در این مرحله بایستی مشخص شود. تحلیل نقش اساسی در سرمایهگذاری در مسکن داشته و تعیینکننده اصلی است. اگر نتیجه این مرحله مثبت ارزیابی نشد، خرید مسکن و سرمایهگذاری در این بازار توجیهی نخواهد داشت مگر برای سرمایهگذاریهای دورهای و یا روشهای ایجاد ارزشافزوده در مسکن.
۲- تحقیق
سپس باید درباره موقعیت مکانی که قصد خرید ملک در آنجا را دارید تحقیقات لازم را به عملآورید.
۳- انتخاب ملکهای اکازیون
سرمایهداران فارغ از سن و سال ملک و شرایط ظاهری که دارند، با توجه به تجربهای که دارند در یک نگاه میتوانند ملکهای اکازیون را تشخیص دهند.
۴- کاهش هزینههای جانبی
برخلاف سایر بازارهای سرمایهگذاری خریدوفروش مسکن نیاز به هزینههای جانبی مانند مالیاتها، کمیسیونها و مواردی ازایندست دارد. تا حتیالامکان باید این هزینهها را کنترل نمایید.
۵- لوکیشن همیشه ارجحیت دارد
خرید یک ملک ضعیف در بهترین لوکیشن همیشه گزینه بهتری از خرید بهترین ملک در یک لوکیشن ضعیف میباشد.
چه زمانی برای سرمایهگذاری در بازار مسکن بهتر است؟
حرکت قیمت مسکن در ایران یک بازه حدوداً ۴ ساله را دارد. به این معنی که بعد از هر ۴ سال رکود و نوسان کم قیمتی تحت تأثیر عوامل بیرونی، به یک باره شاهد جهشهای قیمتی در این بازار هستیم. تشخیص اینکه در حال حاضر در چه دورهای قرار داریم نیازمند تجربه، تخصص و البته استفاده از خدمات مشاوره سرمایهگذاری است. دورههای ۴ ساله مسکن به این صورت است که قیمت در ابتدای دوره با شیب بسیار کندی رو به افزایش دارد. افزایش قیمت در این دوره بسیار کندتر از آن چیزی است که بخواهید برای نوسانهای کوتاهمدت از آن بهره ببرید. در اواسط این دوره ۴ ساله قیمت مسکن و طلا که نقش جایگزین را برای سرمایهگذاران بازار مسکن دارد به بیشترین اختلاف خود میرسند. بعد از پایان دو سال اول قیمت ملک به ثباتی نسبی رسیده و از آن پس بهمرور تفاوت نرخ رشد در بازار طلا و مسکن به هم نزدیک میشود.
دو ساله اول حرکت قیمت ملک در ایران به حالت تورم توأم با رکود خواهد بود و دوره دو ساله دوم نیز رکود تورمی را شاهد میباشیم. در دوره دو ساله دوم قیمت ممکن است ثابت با شیب بسیار کمی کاهش یا افزایش یابد. چیزی که میتواند از نشانههای این دوره دو ساله در بازار مسکن باشد، کاهش چشمگیر تعداد خریداران خواهد بود. با پایان این دوره قیمت مسکن آماده یک جهش برگ خواهد شد. با توجه به این روند بهترین زمان برای خرید مسکن سال آخر دوره دوم حرکت قیمت مسکن است. در این دوره شما میتوانید ملک را با کمترین قیمت تهیه نموده و در کمترین زمان با سود چند برابری این بازار روبرو شوید. از دیگر نشانههای رسیدن به این انتهای بازه ۴ ساله مسکن میتوان به خسته شدن خریداران خرد و دلالان تازهکار اشاره نمود.
خرید چه نوع مسکنی سود بیشتری دارد؟ (نو؟ قدیمی؟ کلنگی؟ )کدامیک آینده بهتری دارد؟
انتخاب میان یکی از روشهای کسب سود از بازار مسکن به عوامل مختلفی بستگی دارد. با این حال هرکدام از آنها مزیتهای خاص خود را دارند. ازاینرو حتی در صورت امکان کاربران میتوانند از چند روش کسب سود در بازار ملک بهصورت همزمان استفاده نمایند. بیشترین سود در بازار مسکن مربوط به خرید خانههای اکازیون است. خرید خانهها با قیمتهای بسیار پایینتر از قیمت روز بازار باعث میشود تا کاربر در بازه زمانی محدود سود قابلتوجهی داشته باشد. در اولویت بعدی خرید ملکهای کلنگی به قصد ساخت و یا استفاده از نوسان قیمتی آنها میباشد. قیمت زمین همیشه جلوتر از قیمت ملک و درصد نوسان بالاتر حرکت مینماید. علاوه بر این قیمت زمین کنترلهای کمتری نسبت به قیمت ملک از طرف نهادهای نظارتی دارد. ازاینرو سرمایهگذاری روی خانههای کلنگی میتواند از جذابترین روشهای سرمایهگذاری در این بازار باشد.
البته برای ورود به این روش سرمایهگذاری در مسکن نیاز به سرمایه زیدی خواهید داشت. سومین روشی که میتوان برای کسب سود در بازار ملک استفاده کرد خرید خانههای قدیمی و بازسازی آنها است. اما نسخه بهترین هم نسبت به این روشها برای سرمایهگذاری در مسکن وجود دارد. در این روش ما با سوار شدن بر موج حرکت قیمت مسکن که در بند قبل تشریح نمودیم میتوانید در زمان مناسب روشهای مخصوص به آن زمان را برای سرمایهگذاری در نظر بگیرید. برای مثال در دوره تورم توأم با رکود بهترین روش بازسازی خانههای قدیمی، در دوره رکود ساختوساز و در انتهای دوره ۴ ساله خرید خانههای اکازیون نقش اصلی را ایفا مینمایند.
سرمایهگذاری در خانه با متراژ کم بهتر است یا متراژ بالا؟
هرکدام از این روشها مزیتهای خاص خود را دارد. خانههای با متراژ کم سود کمتری دارند اما خریدوفروش آنها زودتر است. خانههای بزرگتر اما دیرتر به فروش میرسند. برای کسانی که به دنبال سرمایهگذاری در مسکن هستند بهترین خرید خانههایی با متراژایدهآل است. هر منطقهای بر اساس نوع افراد ساکن در آن دارای یک متراژایدهآل خواهد بود. این متراژ برای برخی مناطق ۷۵ متر و برخی دیگر ۱۵۰ یا ۲۰۰ متر است. خارج شدن از این محدوده و فاصله گرفتن از آن در خرید میتواند ریسک شما و میزان خواب سرمایه شما را افزایش داده و یا سود نهایی را دستخوش تغییر نماید.
چه مناطقی برای سرمایهگذاری در خانه بهتر است؟ مناطق بالا، متوسط یا پایین؟
بهجای دستهبندی مناطق به بالا و پایین متوسط بایستی آنها را به مناطق پررونق، پرتراکم و متعادل تقسیم کنید. برای مثال برخی از مناطق تهران همیشه میزان قابلتوجهی از خریداران را به خود اختصاص میدهند. ازاینرو بازار مسکن در این مناطق همیشه رونق دارد. این اتفاق هم فارغ از بالا و یا پایین بودن آنها در نقشه شهر دارد. برای شناخت این مناطق بایستی در مرحله تحقیق عالی عمل کنید.
بازدهی در بازار مسکن
بازدهی بازار مسکن بستگی به نوع سرمایهگذاری کاربر در آن دارد. هرکدام از روشهای سرمایهگذاری در بازار مسکن بازدهی مختص به خود را دارد. بااینحال درمجموع بازدهی این بازار همیشه اعداد بسیار بالاتری نسبت به نرخ تورم خواهد داشت. بازدهی سالبهسال بازار مسکن نیز میتواند در تعیین سالهای مستعد جهش این بازار برای کاربران مفید باشد.
نکاتی کاربردی برای سرمایهگذاری در خانه
با استفاده از نکات زیر حتی اگر در ورود به این بازار تازهکار هم باشید میتوانید مانند یک حرفهای به معامله بپردازید.
برای قیمتگیری مسکن هیچوقت به یک منبع اکتفا نکنید. روشهای مختلف آن را استفاده نمایید. برای شروع میتوانید از وبسایتهایی مانند دیوار و یا آی هوم با مشاهده آگهیهای فروش تا حدودی با قیمت مسکن در منطقه آشنا شوید. سپس با یک بررسی میدانی از چند املاکی قیمت بگیرید. منابع دیگری هم برای قیمتگذاری مسکن در تهران و شهرستان وجود دارند که میتوانید از آنها برای اطمینان بیشتر بهرهمند شوید.
قبل از خرید مسکن در هر منطقهای به چند نکته مهم دقت کنید:
قیمت مسکن در هر شهری چه تهران و چه شهرستان در خیابانها و مرغوبیت لوکیشن با یکدیگر اختلاف دارد. برای مثال اختلاف قیمت هر مترمربع قیمت مسکن در تهران از مناطق یک که گرانترین منطقه تهران محسوب میشود، میتواند تا ۱۰۰ میلیون تومان باشد.
سعی کنید از مناطق پررونق خرید کنید. گران خریدن و ارزان خرید در بازار بدون آیندهنگری میتواند سرمایه شما را در خطر بیندازد. ملکهای خیلی گران، خواب پول زیادی برای شما به دنبال داشته و ملکهای خیلی ارزان نیز تقاضای آنچنانی نخواهند داشت. برای مثال در تهران آمارها نشان میدهد که منطقه ۵ در حوالی یوسفآباد در سالهای گذشته بیشترین تعداد معاملات را به خود اختصاص داده است.
در هنگام خرید به طبقه واحد نیز دقت کنید. معمولاً طبقات بالاتر تقاضای بیشتری داشته و قیمت آنها نیز در آپارتمانهای امروزی بیشتر میباشند.
مبلغی را برای زمان تنظیم سند نزد خود نگه دارید. به یاد داشته باشید که تا قبل از به نام خوردن سند ملک به نام شما، تمام پول را با فروشنده تسویه نکرده و مبلغی در حدود ۱۰ درصد را به این زمان اختصاص دهید.
خلاصه
در مقاله حاضر به تبیین روشهای سرمایهگذاری در خانه پرداختیم و اصول اولیه ورود به این بازار را با هم مرور کردیم. در انتها نیز در یک بحث تحلیلی روند قیمتی ملک را در سالهای دور تاکنون مور ارزیابی قرار دادیم. اطلاع از این مفاهیم برای کسانی که به دنبال سرمایهگذاری در این بخش هستند کاملاً لازم است.